Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

BORSA`DA 2022 YILI HUBUBAT DEĞERLENDİRME PANELİ YAPILDI


Karacabey Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi panelinde hedef büyütüldü. Fiyat istikrarı ve çiftçiye yapılacak desteklerle birlikte hububat ekiminin artacağı ön görülürken, 2023 yılında en az 21-22 milyon ton hububat üretiminin gerçekleşmesi bekleniyor. Yanı sıra şu zamana değin yağışların beklenilenin altında kalmasının tarımsal anlamda bir kuraklığa sebep olmayacağı belirtilirken, özellikle yılın 3. ve 4. aylarında yağışların istenilen seviyelerde gerçekleşeceğinin tahmin edildiği vurgulandı.

Ticaret Borsası’nın öncülüğünde bu yıl Karacabey’de düzenlenen 2022 Yılı Hububat Değerlendirme Paneli, başta üreticiler olmak üzere, sektör paydaşlarınca ilgi gördü. TMO Genel Müdürlüğü ve akademisyenlerin de yer aldığı panele siyasiler, oda ve borsa temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Programın açılışında konuşan Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, ‘Üreten Karacabey Doyuran Karacabey’ diyerek çıktıkları yolda yıllardır üyelerine, Karacabey’e ve Türkiye’ye hizmet vermeye devam ettiklerini vurgularken, panele katılan konukları da selamladı.

Ardından protokol konuşmaları kapsamında Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Borsalar Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ile Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, katılımcıları hububat üretimiyle ilgili bilgilendirdi.

“Tarımsal bir kuraklık henüz yok”

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, yaptığı açıklamada, “2021 yılında hububat rekolte tahminimiz 17 milyon tondu ve bu tahmini yakaladık. Daha sonra pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı başta buğday olmak üzere hububat ürününün öneminin daha iyi anlaşılmasına sebep oldu. 2022 yılında 20 milyon ton ülke genelinde ürün elde edildi. Yağışların beklentilerin altında kalmasından kaynaklı kuraklık şu an için büyük problem olmaz. Bölgesel bazı sıkıntılar olabilir ama sulamada sorun olacağını zannetmiyoruz. Özellikle 3. ve 4. ayla birlikte bu zamanlardan başlayarak yağış beklentimiz yüksektir. Şu anki kuraklık tarımsal bir kuraklık değildir. Bereketli, bol yağış geleceğine inanıyoruz. Buğday fiyatlarının geçen yıl olumlu seyretmesi ki özellikle beklenti tona 5.500 ile 5.700 lira arasındayken 7.450 TL açıklanması çiftçilerimiz adına memnuniyet verici oldu. Yanı sıra tüccar da sanayide de bu fiyattan memnun kaldı. Önümüzdeki günlerde yağışlar da iyi olursa bu yıl en az 21-22 milyon ton hububat artışı bekliyoruz. Bu seneden umutluyuz, sorunsuz geçeceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Çiftçi öncelik olmalı ve desteklenmeli”

Çiftçinin öncelik olması gerektiğini ve desteklenmesinin büyük önem arz ettiğini ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Borsalar Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, “Ticaret Borsaları’nın asli görevi tarım, sanayi ve ticaretteki sektörlerimize hizmet etmektir. Bu doğrultuda araziden aldığımız sonuçları devletin yetkililerine iletmekle mükellefiz. 2010 yılında kurulan Hububat Konseyi, bu doğrultuda görevini sürdüren tüzel kuruluştur. Asli görevimiz ise hububat üretiminin artmasıdır. Konsey olarak verdiğimiz raporların devlet yetkililerince önemsenmesi bizler için önemlidir. Çiftçi her zaman birinci öncelik olmalıdır. Fiyat politikası geçen yıl çiftçinin yüzünü güldürdü, bu önemlidir. Yine çiftçinin hububata daha fazla yönlendirilmesi için fiyat politikasının yükselerek devam etmesi gerekir. Bu noktada ekim yapılmadan önce çiftçiye destek verilmesi önemlidir. Çiftçiye ne kadar destek verilirse bu üretime de olumlu anlamda yansır. Örneğin son 15 yılda çiftçiye 40 milyar TL destek verilmiş ki bu da hububat üretiminde etkili oldu. Yine kapalı havzalardan bitkisel üretim yaparken dörtlü münavebeye geçilmesini talep ediyoruz. Burada amaç 4 yılda ama aralıklarla iki kez buğday ekiminin yapılmasıdır.” diye konuştu.

“TMO’da üretim artışı önceliktir”

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ise, hububat başta olmak üzere özellikle buğday üretiminin artmasının önemine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “2023 yılının ilk sektör toplantısını Karacabey’de yapıyoruz. Malumunuz en stratejik ürünümüz hububat, en özel ürünümüz ise buğdaydır. Pandemi ve akabinde meydana gelen Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte buğdayın önemi arttı. Tahıl Koridoru diye bilinen bir uygulamaya geçildi. En temel gıda maddesi ve ham maddesi olan ürün tahıldır. Bu işi yapanlar da en değerli kesimdir. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak Hububat Konseyi’nin raporlarını dikkatle okuyor ve inceliyoruz. Farklı gözlem ve değerlendirme ile yapılan raporları her zaman önemsiyoruz. Üreticiden tüketiciye kadar olan süreci yönetmeye çalışıyoruz. Üretim artışı önceliğimizdir. 2022 yılında büyük bir farkındalık ortaya koyarak çiftçinin beklediğinin çok üstüne bir fiyat sunduk. 1998 yılından bu yana TMO en yüksek alımı gerçekleştirmiştir. Son 25 yılın en yüksek alımını yaparak çiftçimize 55 milyar TL kazandırdık. Bu fiyat istikrarının buğday ekimini de arttıracağını düşünüyoruz, bunu gözlemliyoruz. Bu yıl 20-22 milyon ton hububat üretimini hedefliyoruz.” Protokol konuşmaları sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal; TMO Hububat Politikaları, Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsacılığı konularında; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Borsalar Konsey Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik; Borsaların Lisanslı Depoculuk Sistemi ve Yetkili Sınıflandırıcılıktaki Rolü hakkında, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar; UHK Faaliyetleri, Hububat Üretiminde Yaşanan Gelişmeler ve Gelecek Öngörüleri konularında, Karacabey Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve S.S. Harmanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya; Karacabey’de Hububat Tarımı hakkında, Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade; Tahıl Mutabakatı, TMO Alım Politikalarının Yansımaları konularında, Ulusal Hububat Konseyi Araştırma ve Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu da; 2022 Hasat Değerlendirmesi, Mevcut Ekiliş ve Bitki Gelişimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. (31.01.2023)